neděle 3. května 2015

Tak trochu zázračný džus z pampelišek

V době zelených džusů, kokosové vody a freshů z nejrůznějšího exotického i méně exotického ovoce jsme tak trochu zapomněli na to, co nám roste přímo před nosem. Na mysli máme pampelišky. Jsou všude a mají ohromné léčivé vlastnosti. Detoxikují játra, jsou plné vitaminů a minerálních látek. Je škoda je nevyužít. Dělá se z nich med, sirup, likéry, saláty, nádivky a nebo třeba výborný džus. Jeho příprava je pravda o něco náročnější, ale výsledek veškerý vynaložený čas mnohonásobně vynahradí. 

Příprava
Nasbírejte rozkvetlé květy pampelišek, operte je a naplňte jimy 3/4 klasické zavařovací sklenice. Zhruba do poloviny zalijte čistou vodou a rozmixujte v mixéru. Nechte minimálně hodinu odstát. Pak vše přelijte přes jemné sítko. Získanou šťávu smíchejte s menší skleničkou grepového džusu (koupíte v obchodech) a doslaďte agávovým sirupem. Vzniklý džus můžete naředit vodou či sodovkou a podávat na ledu. Na teplé dny je to perfektní osvěžení. 

Rada na závěr: Když už se do trhání pampelišek pustíte, přípravu džusu neodkládejte. Z pampelišek se prý jejich léčivé účinky rychle vytrácí. 

Žádné komentáře:

Okomentovat